El calendari firal 2016 s’ha presentat avui en el marc de la 22a edició del Congrés de Fires de Catalunya que ha inaugurat aquest matí el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, a Vilanova i la Geltrú.
Del total d’activitats firals, 44 seran d’àmbit internacional i estatal i 410 d’àmbit català, comarcal o local. A nivell territorial, se celebraran fires a 242 municipis. Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires: 194 (que representen el 42,7% del total); a les comarques gironines se’n celebraran 105 (el 23,1%); a la demarcació de Lleida, 90 (el 19,8%); i a les comarques tarragonines, 65 (el 14,3%).
L’any vinent, Catalunya acollirà un total de 454 fires. Aquestes xifres formen part del calendari firal 2016 que s’ha presentat en el marc del Congrés de Fires de Catalunya, inaugurat aquest matí a Vilanova i la Geltrú pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ramon Ferrando, i per l’alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras.
En el marc de la inauguració de la 22a edició del Congrés de Fires de Catalunya, el conseller Puig ha volgut destacat “la resistència del sector firal”. En aquest sentit, ha afegit que “en una perspectiva de recuperació, ara cal afrontar nous reptes, adaptant-se als nous canals de comunicació i de comercialització. Un nou context econòmic, en el que cal repensar la necessitat de col·laborar per guanyar dimensió i apostar per l’especialització intel·ligent”.
Puig ha apuntat la importància de les fires internacionals que acull Catalunya “cites com el Mobile World Congress, que a més de l’impacte econòmic que representen, serveixen per situar-nos i projectar-nos internacionalment”.Així mateix, el conseller ha destacar que “les fires tenen una innegable dimensió econòmica, també una dimensió cultural, i afegiria una dimensió experiencial, de gestió d’emocions, ja que són reflex de l’hospitalitat i del gust per l’intercanvi que formen part de la nostra identitat col·lectiva”.
454 fires a Catalunya al 2016
D’acord amb les dades facilitades pels diferents organitzadors firals, d’aquestes 454 fires, 44 seran d’àmbit internacional i estatal i 410 d’àmbit català, comarcal o local. En la presentació del calendari firal, el director general de Comerç, Josep Maria Recasens, ha destacat que “en els darrers onze anys, el sector firal a Catalunya s’ha evidenciat com a molt resistent, ja que tot i en els períodes de major incidència de la crisi, el nombre de fires celebrades arreu del territori sempre ha estat per sobre de les 410”. En la darrera dècada, l’activitat firal s’ha mantingut i fins i tot ha experimentat una progressió positiva.
En relació al 2015, l’any que ve se celebraran 8 fires menys, (un 1,7% menys), un lleuger descens que s‘explica sobretot perquè la majoria de fires internacionals i estatals de caràcter biennal, se celebren en anys senars, i no parells. No obstant això, comparant amb 2014 —l’any parell anterior—, en el qual es van celebrar 449, les fires previstes per al 2016 representen un augment de l’1,1%.
En total, se celebraran fires a 242 municipis. Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires: 194 (que representen el 42,7% del total); a les comarques gironines se’n celebraran 105 (el 23,1%); a la demarcació de Lleida, 90 (el 19,8%); i a les comarques tarragonines, 65 (el 14,3%).
Si bé se celebren fires al llarg de tot l’any, com ja és tradicional, el major nombre es concentren durant la primavera i la tardor. Destaquen especialment el mes d’octubre amb 79 fires (un 17,4%) i el mes de maig amb 55 (un 12,1% del total).
Per sectors, destaquen les fires multisectorials, amb un total de 132 activitats (el 29,1% del total), seguit de les 102 fires dedicades a alimentació, vins, hoteleria i els seus equips (el 22,5 %); les 76 d’artesania i ceràmica (el 16,7%); les 26 del sector de lleure, esport i turisme (el 5,7 %); 24 d’automoció (el 5,3 %); i 22 de ramaderia i avicultura (el 4,9 %). La resta es distribueix entre el sector serveis i diversos amb 17 fires (el 3,7% del total); 11 d’agricultura, maquinària agrícola i jardineria (el 2,4%); el sector serveis personals i el sector sanitat, medi ambient amb 10 fires respectivament ( 2,2%), i el 5,3,% restant (24 fires) entre altres sectors.
De la seva banda, el president de la FEFIC, Ramon Ferrando, ha apuntat que el repte“ja no és tant augmentar el nombre de fires com que les ja existents guanyin expositors, espai d’exposició i generin més ocupació”. Així mateix, Ferrando ha assenyalat que cal sumar esforços per monitoritzar “l’impacte econòmic que genera l’activitat firal a cadascun dels municipis” per poder analitzar “la repercussió sobre el conjunt de l’economia”.
Aquesta informació es va actualitzant de forma puntual a la pàgina web del Departament d’Empresa i Ocupació, ja que es preveu que, com en anys anteriors, el nombre total de fires s’incrementi amb les dades de les noves fires que s’aniran registrant al llarg de l’any 2016 i les d’aquelles fires que a data d’avui encara no han comunicat el dia de realització per al proper any. Des del web del Departament d’Empresa i Ocupació es pot arribar al calendari de fires on es pot enllaçar amb els webs de les diferents fires per obtenir més informació. També hi consta l’adreça de correu electrònic per poder contactar amb les entitats organitzadores de les fires.
Aquests dies estarà també disponible l’edició impresa del Calendari de Fires de Catalunya 2016, que recull les fitxes de les fires per ordre cronològic i les classifica en dos grans grups: d’una banda, les internacionals i estatals (en les quals la informació està traduïda al castellà i a l’anglès) i d’altra, les d’àmbit català, comarcal i local.