Comencen les primeres activitats per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia
18-01-2025
- El mes de gener engega amb 20 activitats arreu del territori, promocionades pels ens locals i entitats adherides a la Regió Mundial de la Gastronomia
- Més de la meitat de les activitats es porten a terme mitjançant l’ajut emmarcat en la Regió Mundial de la Gastronomia “12 mesos, 12 paisatges”, que té per objectiu vincular tot el territori en la celebració d’aquest esdeveniment
- Les activitats de gener s’emmarquen dins del paisatge de pedra seca i tenen com a protagonistes propostes relacionades amb l’inici de la florida de fruiters de fruita seca i la temporada de calçotades.
Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que posa en valor la producció alimentària i la cuina catalana i que consolida Catalunya com el país del món on es menja i beu millor. El reconeixement de Catalunya com la primera regió europea que rep aquesta distinció confirma la consolidació d’un model que va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.
El projecte Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25) es basa en la participació activa d’un ampli ventall d’agents socials, econòmics, culturals i institucionals. Per garantir l’èxit d’aquesta iniciativa, les adhesions esdevenen una peça fonamental, que reflecteix el compromís col·lectiu per posicionar Catalunya com a referent gastronòmic global.
Les adhesions no són només un tràmit formal, sinó també un reflex del compromís col·lectiu per fer de Catalunya un model de referència mundial. Cada adhesió és una peça essencial d’aquesta estratègia, que busca sumar esforços per construir una gastronomia catalana sostenible, innovadora, inclusiva i connectada amb el món. Amb el suport de les adhesions, CRMG25 esdevé una iniciativa que transcendeix els límits sectorials i crea una xarxa dinàmica i transversal, on tothom té un paper fonamental.
En el dia d’avui, el projecte ja compta amb 1.090 agents adherits, una dada que supera l’objectiu inicial d’obtenir 1.000 adhesions a inicis d’any. En concret, els agents adherits proposen mensualment activitats, obertes a tota la ciutadania, que mostren la diversitat alimentària i territorial de Catalunya. Els que formen part del projecte “12 mesos, 12 paisatges” proposen activitats que exploren la riquesa de productes alimentaris i cuines que floreixen en cada paisatge gastronòmic durant les estacions de l’any.
Les activitats de gener s’emmarquen dins del paisatge de pedra seca. El mes de gener és l’inici de la florida de fruiters de fruita seca i la temporada de calçotades amb salsa de calçot que té com a ingredients bàsics l’ametlla o l’avellana. Per això, la fruita seca i els calçots en són els protagonistes i les activitats programades sota el paraigües dels “12 mesos, 12 paisatges” són:
1-31 gener: L’URGELL, SABORS QUE INSPIREN: LA RUTA GASTRONÒMICA I LA PEDRA SECA DE L’URGELL
L’Àrea de Turisme de l’Urgell organitza conjuntament amb 15 restaurants la “Ruta gastronòmica de l’Urgell”, una acció promocional en la qual els restaurants oferiran plats amb l’ametlla com a protagonista
18 gener: FIRA DE L’OLI DE QUALITAT VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES: ACTIVITAT OLI EXPERIÈNCIA
L’activitat “Oli Experiència” s’emmarca dins dels matins de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques i es desenvolupa en un camp d’oliveres envoltat d’elements de pedra seca, com són les cabanes de volta i els marges tradicionals.
19 gener: CONCERT A MAS LLAURADÓ (FESTA DE SANT ANTONI)
Visita guiada a la cabana de volta més gran de Catalunya i posterior concert amb el Quartet Prysma i Iolanda Dolcet del Cant de la Terra.
19 gener: LA PEDRA SECA, PATRIMONI DE LA HUMANITAT A TARRÉS
Visita guiada amb l’historiador i professor Ramon Maria Arbós, veí de Tarrés, per les concentracions de forns de calç, cabanes de volta i marges de pedra seca, un patrimoni de Tarrés molt accessible.
19 gener: L’URGELL, ESCENARIS QUE INSPIREN. CAMINADA PER LA PEDRA SECA DEL RIU ONDARA
L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell organitza una caminada per la pedra seca del riu Ondara, on es descobriran els elements de la pedra seca d’aquesta zona del centre de l’Urgell.
25 gener: L’URGELL, ESCENARIS QUE INSPIREN. CAMINADA PEL RIU CORB
Caminada per la pedra seca del riu Corb, on es descobriran els elements de la pedra seca de Sant Martí de Maldà i el Vilet, al sud de l’Urgell. Es descobriran els paisatges d’ametllers i paisatges rurals, marges de pedra seca, peixeres, molins fariners, safareigs i cabanes de volta.
6,5 km aprox. Durada: 2.30-3 h aprox.
25 gener: VISITA TEATRALITZADA PER DESCOBRIR LES CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA, AMB TAST DE FRUITA SECA I PRODUCTES DE TORREBESSES
Es tracta d’una visita guiada, teatralitzada i musicada a peu per conèixer diferents indrets de Torrebesses i espais monumentals. En aquesta visita coneixerem espais de conreu del poble i construccions de pedra seca per acabar al Molí del Bep del Canut. Una construcció del s. XIX, on gaudirem d’un tast de fruita seca i productes locals de Torrebesses.
25 gener: CREACIÓ MASIA/MUSEU DE LA CALÇOTADA
Se signarà el conveni de compromís per fer realitat, en un futur pròxim, un centre d’interpretació del calçot.
25 gener: LA TAULA DELS ARTISTES
Sant Feliu de Guíxols celebra la Regió Mundial de la Gastronomia amb una activitat mensual que aplega públic en un espai singular per conèixer un artista, compartir històries i gaudir d’una tapa especial.
26 gener: GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA A VALLS
La tradició del calçot amb activitats populars: cercaviles, demostracions, mercat i concursos de menjar calçots i d’elaboració de salsa. És una festa gastronòmica que atrau visitants i posa en valor el calçot de Valls.
Fora del programa “12 mesos, 12 paisatges”, també tenen lloc les activitats següents, programades pels agents adherits:
17-19 gener: FIRA DE L’OLI DE QUALITAT VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES
Fira que posa en valor l’oli verge extra de qualitat amb denominació d’origen de la comarca. Aplega més de 150 expositors i 60.000 visitants.
17 i 19 gener: CALDERADA DE SANT ANTONI
En aquest esdeveniment de Sant Antoni Abat, o Tres Tombs, carros i cavalls desfilen i fan tres voltes pel poble en honor al patró dels animals de càrrega.
18 i 19 gener: 28A FIRA DE L’OLI I L’OLIVERA D’ESPOLLA
La Fira de l’Oli i de l’Olivera d’Espolla celebra l’oli nou de l’Empordà amb trulls locals i parades de productes gastronòmics i artesans. Dissabte s’organitzen tallers, conferències i actes culturals, mentre que diumenge es dedica a la fira amb activitats per a tots els públics.
19 gener: FIRA DEL FESOL
La fira del Fesol aplega diferents parades d’artesania, espectacles populars, activitats familiars i la popular Fesolada, una degustació de diferents plats elaborats amb fesols de Santa Pau.
25 gener: FIRA DE L’OLIVERA I MERCAT DE PA ARTESÀ
Per conèixer de primera mà el procés de producció d’aquest oli, que destaca pel seu color verd intens i aromes de menta.
25 i 26 gener: FIRA INTERCOMARCAL DE L’OLI A MÓRA LA NOVA
La Fira Intercomarcal de l'Oli de Móra la Nova celebra la qualitat dels olis de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat, per destacar la seva diversitat i excel·lència. Aquest esdeveniment permet tastar, conèixer productors locals i explorar la història d’un producte de la regió mediterrània.
26 gener: FIRA OLI D’OLIVA A ULLASTRELL
La fira és una mostra de la riquesa de l’olivera a Ullastrell, on l’ullastre, olivera salvatge, ha estat treballada pels pagesos durant segles.
22 al 26 gener: FITUR
Presentació de la Regió Mundial Gastronomia al públic participant.
27, 28, 29 gener: MADRID FUSIÓN
Presentació de la Regió Mundial Gastronomia al públic participant.
31 gener - 2 febrer: FIRA DE LA CANDELERA A MOLINS DE REI
Celebrada a Molins de Rei des de fa 174 anys, és un esdeveniment únic que combina tradició, oci i compromís social. Aplega més de 300.000 persones i ofereix activitats lúdiques, culturals i comercials.
Es pot consultar informació actualitzada sobre totes les activitats a l’apartat agenda del web somgastronomia.cat.