El 26 de juliol finalitza el termini per acollir-se a les subvencions de Comerç, Artesania i Moda

21-07-2016

El passat 4 de juliol el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat, va presentar el Programa de subvencions de comerç, artesania i moda per a 2016. El termini de presentació finalitza el proper 26 de juliol.

Donat el pes del sector comercial dins el conjunt de l’economia catalana, i atenent a la variada oferta de comerç i serveis tant en formats com en tipologia d’empreses, la Generalitat a través del CCAM vol estar al costat del sector per ajudar a la seva modernització i rendibilitat, i alhora impulsar un creixement sostenible i respectuós amb l’entorn i el medi ambient.

Un dels objectius del programa de subvencions 2016 és impulsar projectes col·lectius, ja sigui a través de l’associacionisme, l’agrupació d’empreses o de la representativitat sectorial, implicant al sector de forma permanent en les tecnologies més punteres com a element accelerador del creixement.

Així mateix, el programa d’ajuts vol potenciar el comerç rural, el comerç de proximitat i el comerç d'alta concentració, mantenint l'històric equilibri entre formats i creant sinergies amb altres àmbits com el turisme, la gastronomia, la cultura i la tradició. D’altra banda, aquests incentius pretenen millorar la visibilitat de les empreses de cada branca d'activitat: en el cas de la moda, fomentant la internacionalització dels dissenyadors mitjançant la presència en showrooms a Europa i al continent americà; pel que fa a l'artesania, incentivant la participació dels artesans en fires del sector, a fi de potenciar la comercialització dels seus productes; i en relació amb les empreses comercials i de serveis, dotant-les d'un complement de promoció per participar a fires sectorials i multisectorials.

El programa de subvencions 2016 aposta fermament per l'e-Commerce, com a canal de venda complementari a l'aparador tradicional. Els nous hàbits de consum i l'ús massiu de les xarxes socials fan que, per a les empreses comercials, planificar adequadament la presència a internet sigui una necessitat ineludible des del punt de vista estratègic. Així mateix, aquestes subvencions incideixen en l’aposta de la Generalitat per la innovació, com a instrument principal per donar embranzida als sectors del comerç, serveis, l'artesania i la moda de Catalunya.

El programa inclou sis línies d’ajuts:

  • Línia 1: Competitivitat de l’empresa de comerç i serveis a través de les entitats (Ajuts al creixement)
    Els objectius d’aquesta línia d’ajuts són desenvolupar projectes de dinamització comercial en zones urbanes que millorin l’activitat comercial i potenciïn el comerç de proximitat; impulsar actuacions col·lectives de les empreses de comerç, serveis, artesania i moda; aconseguir millorar la competitivitat de les empreses comercials associades; i promocionar la innovació. Els beneficiaris d’aquesta línia són empreses agrupades (cooperatives o centrals de compra), i entitats territorials i sectorials de comerç, serveis, artesania i moda.

    Dins d’aquesta línia, se subvencionen accions de difusió i comunicació de l’oferta comercial (com material promocional, plànols comercials, web i xarxes socials, imatge corporativa, senyalització, butlletins electrònics...); promoció del comerç (com actuacions d’animació al carrer, celebració de dates assenyalades, campanyes específiques...); fidelització dels clients (com vals descompte, tiquets d’aparcament, repartiment a domicili, consigna...); i millora del mix comercial (utilització d’aparadors en locals buits...), També se subvencionen projectes innovadors, tant sectorials com territorials; l’assistència a fires per promoció de l’entitat; i l’organització de fires, tallers, formació, jornades o premis tant sectorials com territorials.

  • Línia 2: Afavoriment de la continuïtat dels locals comercials (Ajuts a la Competitivitat)
    L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts –adreçada a empreses de comerç, serveis, artesania i moda- és dinamitzar el comerç mitjançant projectes de recuperació dels locals situats a la trama urbana, o al casc històric i els seus eixamples per tal de garantir el mix comercial òptim i adequat a cada zona, incrementant-ne l’atractiu i evitant el trencament del continu comercial.

    Dins aquesta línia, són despeses subvencionables, les generades per la compra, el lloguer o els tràmits de la concessió administrativa, o les derivades de l’obertura de l’establiment (com obres, projectes d’interiorisme, instal·lacions, mobiliari, actuacions d’embelliment d’aparadors, etc.).

  • Línia 3: Implementació d’eines d’innovació tecnològica (Ajuts a la competitivitat)
    Els objectius d’aquesta línia d’incentius -adreçada també a empreses el comerç, serveis, artesania i moda- són motivar la implantació d’eines d’innovació tecnològica en els comerços i contribuir en la millora de l’experiència de compra i servei al consumidor, i afavorir que els establiments comercials es converteixin en ecosistemes digitals.

    Les actuacions que se subvencionen en aquesta línia són la implementació d’eines tecnològiques per facilitar l’acte de compra als clients: suports digitals de comunicació (directoris, pantalles,...), pantalles digitals per informar productes, promocions..., pantalles digitals amb tecnologia vídeo i ràdio analítica (per conèixer el perfil i comportament del client a la botiga), i temporitzadors automàtics d’il·luminació i climatització, comptadors de clients, emprovadors digitals, beacons, showrooming, webrooming, codis QR, codis NFC, lectors RFID, etc. Aquesta línia d’ajut també subvenciona la creació del propi eCommerce.

  • Línia 4: Participació en activitats firals sectorials, multisectorial, o professionals del comerç i els serveis a Catalunya (Ajuts a la comercialització
    L’objectiu d’aquesta línia d’incentius –adreçada a empreses de comerç, i de serveis- és promoure la participació en fires d’empreses de comerç i de serveis, per potenciar la comercialització dels seus productes.

    Les despeses subvencionables dins d’aquesta línia són la contractació de l'espai i de l'estand; el lloguer de mobiliari i assegurances; les despeses de muntatge, desmuntatge i decoració (si és per compte aliè); els serveis de vigilància, seguretat i neteja, així com contractació d’hostesses com a personal extern; el transport de mercaderies (si és per compte aliè); i la retolació, senyalització, i publicitat en mitjans de comunicació, incloses les despeses de disseny, producció i edició.

  • Línia 5: Comercialització de l’artesania
    L’objectiu d’aquesta línia d’incentius és promoure la comercialització de l’artesania i fomentar-ne la competitivitat i la qualitat mitjançant la participació d’empreses artesanes en fires i salons relacionats amb l’activitat artesanal. Es poden acollir a aquests ajuts empreses que desenvolupin una activitat artesanal, inclosa al Repertori de Famílies d’Oficis Artesans de la Generalitat (annex del Decret 182/2014, de 30 de desembre, sobre l'activitat artesanal. DOGC núm. 6786 de 12.1.2015). Queda exclosa l’artesania alimentària.

    Les despeses que se subvencionen dins d’aquesta línia són la contractació de l'espai i de l'estand; el lloguer de mobiliari i assegurances; les derivades del muntatge, desmuntatge i decoració (si és per compte aliè); serveis de vigilància, seguretat i neteja, així com contractació d’hostesses com a personal extern; transport de mercaderies (si és per compte aliè); i la retolació, senyalització, i publicitat en mitjans de comunicació, incloses les despeses de disseny, producció i edició.

  • Línia 6: Internacionalització de la moda
    Els objectius d’aquesta línia d’ajuts són estimular i promoure la participació dels dissenyadors i marques de moda en showrooms comercials internacionals temporals de moda o en fires internacionals; i augmentar la presència de dissenyadors i marques catalanes a l’exterior i potenciar la diversificació de mercats. Es poden acollir a aquesta línia les empreses de disseny de moda que participin en espais de venda efímers temporals internacionals.

    Les despeses que se subvencionen en aquesta línia d’ajuts són el transport i assegurança de la col·lecció o dels productes a exposar; la contractació de l’espai on es faci el showroom o l’exposició; la producció de l’aquest espai, i la promoció de la seva participació.

    Per més informació visiteu el següent enllaç.

Tornar a l'index de noticies