El Govern destina 31,5 milions d'euros el 2021 en ajuts directes a projectes industrials, un 77% més que l'any anterior
25-01-2022
- Els projectes de reindustrialització han rebut 18,6 milions d’euros i els ajuts per a inversions d’alt impacte 12,9, subvencions que han permès la creació de més de 3.200 llocs de treball i la mobilització de 1.310 milions d’euros d’inversió agregada
- Els sectors productius que han rebut més ajudes han estat l’automoció (5,9 milions), l’alimentació (5,2 milions), el farmacèutic (4,6 milions), el químic (3,4 milions) i la fusta (3,3 milions)
- Per comarques, el Vallès Occidental (5,5 milions), el Baix Llobregat (3,7 milions), l’Anoia (2,8 milions), el Baix Ebre (2,6 milions) i l’Alt Penedès (2,4 milions) són les que han concentrat més volum d’ajudes
La Generalitat de Catalunya ha destinat durant l’any 2021 un total de 31,5 milions d’euros en ajuts directes a la reindustrialització i a projectes d’inversió d’alt impacte, xifra que representa un 76,8% més que la de l’any anterior. Amb aquestes línies d’ajut del Departament d’Empresa i Treball -mitjançant la Direcció General d’Indústria i d’ACCIÓ- el Govern ha mobilitzat una inversió agregada de 1.310 milions d’euros i la creació de 3.227 llocs de treball.
Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquests ajuts representen “el compromís del Govern per l’impuls d’una economia de base industrial, d’alt valor afegit i sostenible”. En aquest sentit, Torrent remarca que “s’ha fet un esforç pressupostari molt important que ha estat recompensat per una gran mobilització d’inversió agregada i generació de llocs de treball, el que demostra la importància del rol tractor que ha d’exercir el sector públic”. De fet, per cada milió d’euros d’ajuts se n’han mobilitzat 41,6 d’inversió i s’han generat 102 nous llocs de feina.
El titular d’empresa i treball també ha destacat “la gran diversitat de sectors i territoris beneficiaris dels ajuts”. Per Torrent, aquest fet “ens recorda que la indústria que ofereix llocs de treball de qualitat i adaptats a les demandes actuals i futures ha d’arribar a qualsevol àmbit i zona del país per garantir-ne la igualtat d’oportunitats”.
En concret, el Govern ha ofert ajuts directes per valor de 18,6 milions d’euros per a projectes de reindustrialització i noves inversions; i 12,9 milions d’euros a la línia d’ajuts per a inversions d’alt impacte.
18,6 milions d’euros d’ajuts directes a la reindustrialització
D’una banda, els ajuts a la reindustrialització van destinats a projectes que contribueixin a tornar a posar en marxa o continuar l’activitat de centres productius objecte d’un tancament o deslocalització; noves inversions que comportin una inversió de 3 milions d'euros o la incorporació de 25 llocs de treball; o l’adquisició d’unitats productives en situació de dificultat.
Uns supòsits que han rebut un total de 18,6 milions d’euros d’ajuts distribuïts en 23 empreses amb subvencions individuals d’entre 230.000 i 1,8 milions d’euros. D’aquests, 11,8 milions d’euros s’han destinat a noves inversions, 5,8 a projectes de reindustrialització i 1 milió d’euros a subvencionar la compra d’unitats productives en dificultat.
66 empreses reben els ajuts d’alt impacte
D’altra banda, la línia per a inversions d’alt impacte ha beneficiat amb 12,9 milions d’euros fins a 66 empreses, que han rebut ajuts d’entre 67.400 i 500.000 euros. D’aquest total, 10,2 milions d’euros s’han destinat a projectes d’inversió en actius productius, mentre la resta s’han atorgat a projectes de creació d’ocupació.
Aquesta línia, de fet, pretén l’impuls d’inversions d’alt impacte per a la creació d’ocupació (un mínim de 8 a 25 llocs de treball en funció del tipus de projecte) o en actius fixos (amb una inversió mínima d’entre 200.000 euros i 5 milions d’euros en funció del tipus de projecte). Aquests ajuts, a més, prioritzen aquells projectes que impliquin una nova activitat per a l’empresa a Catalunya.
Ajuts diversificats en sectors i territori
Aquestes línies d’ajuts també han destacat per la seva diversificació sectorial i territorial. D’aquesta manera, els sectors productius beneficiaris van des de l’automoció (5,9 milions), l’alimentació (5,2 milions) o el farmacèutic (4,6 milions); fins a d’altres com el químic (3,4 milions) o la fusta (3,3 milions), els més destacats d’entre un total de 20 sectors diferents.
Pel que fa a la seva distribució arreu del país, el Vallès Occidental (5,5 milions) és la comarca que concentra un volum més elevat d’ajuts, seguida pel Baix Llobregat (3,7 milions), l’Anoia (2,8 milions), el Baix Ebre (2,6 milions) i l’Alt Penedès (2,4 milions). En total, els ajuts s’han repartit entre 22 comarques diferents.