El petit i mitjà comerç guanya la partida
07-05-2015
El petit i mitjà comerç de Catalunya, el de tota la vida, que acostuma a ser un negoci familiar i que representa la immensa majoria; el que fa front, com pot, a les grans superfícies i cadenes multinacionals de la moda, va veure com l'any passat les seves vendes augmentaven un 2,2%, situant-se als mateixos nivells que el 2007, és a dir, abans que comencés la crisi. Les vendes de les grans superfícies, en canvi, van caure un 2,7% el 2014. Són dades de l'Informe del comerç català, elaborat amb les dades oficials de l'Eurostat, de l'Instituto Nacional de Estadística, INE, i de l'Idescat, que va presentar ahir la Confederació del Comerç de Catalunya, CCC, que representa el sector minorista.
Els bons resultats d'aquest petit comerç, que majoritàriament no obre en diumenge i tanca a les vuit del vespre –i no a les deu de la nit com ara fan, sobretot a Barcelona, botigues de moda internacionals– avala “el model català”, va recordar ahir Miquel Àngel Fraile, president de la CCC, un model impugnat al Tribunal Constitucional pel PP, que vol imposar el model ultraliberal de Madrid a l'Estat.
“Les xifres proven que el nostre model, més regularitzat, funciona molt millor que el globalitzat de Madrid, que, tot i obrir més hores i més dies, en comptes de guanyar vendes en perd (-1,2%), i, a sobre, contracta menys gent que nosaltres”, va explicar Fraile, que va demanar al Constitucional “que es pronunciï d'una vegada” sobre la llei catalana d'horaris comercials i no “trigui deu anys com va trigar en el cas de l'impost de grans superfícies per dir, al final, que era constitucional”. El comerç de proximitat català va facturar el 2013 36.765 milions d'euros i Catalunya va ser la primera comunitat autònoma en termes de facturació de l'Estat, amb un 17,94% més.
Creixerà un 6% enguany
Aquests bons resultats obtinguts el 2014 pel petit i mitjà comerç indiquen un canvi de tendència molt sòlid. Miquel Àngel Fraile va assegurar que “les dades que tenim del mes de març i de l'abril indiquen que augmentem un 4% les vendes i que podem acabar l'any amb un 6% més de vendes”. “L'any també podria acabar amb un creixement de l'oferta comercial”, va avançar el responsable de la CCC, que va indicar que aquest mes i l'anterior ja s'està notant un augment de lloguers i reformes de locals. Fins que aquesta tendència no es pugui donar per segura, la realitat és que Catalunya va perdre al llarg del 2014 un total de 885 empreses (-1,16%) i 759 locals comercials
(-0,83%), pèrdues, però, inferiors a la mitjana espanyola. Segons la Confederació del Comerç a Catalunya, “un 16,27% dels locals comercials de l'Estat són a Catalunya”.
El petit i mitjà comerç és el primer sector que dóna feina a Catalunya, ocupant un 16% dels autònoms i un 10% dels treballadors assalariats, davant d'altres sectors com ara l'administració pública i la restauració i el turisme. El nombre d'estrangers que treballen en el sector arriba a l'11%.
Segons les dades proporcionades per l'enquesta de població activa (EPA) que ha recollit l'informe presentat ahir pel sector del petit i el mitjà comerç, “fa tres anys consecutius que augmenta el nombre d'ocupats”. No obstant això, Miquel Àngel Fraile va reconèixer que la qualitat de la contractació “no és la desitjada”, ja que dos de cada deu contractes són temporals i, en l'últim any, aquest tipus de contractes han crescut fins a situar-se en un 13%.