Empresa i Treball destinarà prop de 8 milions d'euros a afrontar els "reptes més immediats" del sector del comerç
10-05-2022
- El conseller Torrent fa aquest anunci en la inauguració d’una jornada emmarcada en el Dia Europeu del Comerç de Proximitat
- El pla de subvencions del CCAM s’orienta enguany a la digitalització dels negocis, el desplegament de les APEUS i la lluita contra la desertització comercial, entre d’altres
El departament d’Empresa i Treball destinarà properament 7,8 milions d’euros a afrontar els “reptes més immediats” del sector del comerç. Així ho ha anunciat el conseller Roger Torrent i Ramió durant la inauguració de la jornada ‘Dia Europeu del Comerç de Proximitat: Sostenibilitat i Economia Circular’, celebrada avui a Barcelona.
En concret, el conseller ha avançat que aquesta dotació, corresponent al Pla Anual de subvencions del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), s’orientarà a “la digitalització” dels negocis, “a la recuperació de les trames urbanes dels municipis i a la lluita contra la desertització comercial”. A més, ha destacat que el Pla també contempla potenciar la col·laboració público-privada durant aquest 2022 en tant que és “l’any del desplegament de les primeres Apeus a Catalunya”.
Torrent ha aprofitat el seu parlament per “reivindicar el model català de comerç, basat en la proximitat i l’equilibri territorial” i recordar que el sector és “clau per a l’activitat econòmica” del país, ja que concentra el 15% del PIB, agrupa prop de 100.000 establiments a peu de carrer, i dona feina a mig milió de persones entre el comerç a l’engròs i el comerç al detall. Però més enllà de les xifres, ha afegit, “és fonamental per a la vertebració i la cohesió social dels municipis”.
El conseller també ha subratllat el compromís del Govern d’enfortir el model català de comerç de proximitat, com a “peça clau en la transformació cap a un sistema productiu més verd i sostenible”, enllaçant així amb la temàtica general de la jornada que tot just ha inaugurat. De fet ha remarcat que “el comerç de proximitat té un paper estratègic, imprescindible, per minimitzar l’impacte mediambiental de l’activitat comercial”. En aquest sentit, ha recordat que el Govern ha impulsat una regulació de l’última milla del comerç electrònic, per tal de garantir les mateixes regles de joc per a tots i poder gestionar millor l’impacte en els municipis de les noves formes de negoci comercial.
Un Pla centrat en la modernització i l’enfortiment del sector
El Pla Anual de Subvencions del CCAM està enfocat enguany a reforçar la modernització i l’enfortiment del sector comercial. Així, els 7,8 milions d’euros previstos en la convocatòria s’emmarquen en un total de sis programes: el de suport a entitats representatives del sector; el de suport a la seva xarxa associativa; el de suport a l’obertura de comerços i a la reforma i millora d’establiments; el de suport als municipis; el de suport per a la creació i dinamització de les Àrees de Promoció Econòmiques Urbanes (Apeus); i el de suport en el procés de transformació digital de les empreses. Aquest últim es complementarà amb els 15 milions d’euros que preveu el Fondo Tecnológico estatal per als propers dos anys.
Sostenibilitat i economia circular, temes centrals de la jornada
Organitzada pel CCAM amb motiu del Dia Europeu del Comerç de Proximitat, la jornada inaugurada avui pel conseller vol generar debat i reflexió al voltant del pes de la sostenibilitat i i les iniciatives innovadores sobre economia circular en el futur del sector del comerç. El programa inclou la ponències de Jordi Oliver i Solà, especialista en economia circular, i d’Alfred Vara i Blanco, cap de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’Agència de Residus de Catalunya. També hi destaca una taula rodona moderada per Agnès Russiñol i Amat, directora del CCAM, sobre els reptes de futur del comerç, en la qual participaran: Josep Ametller, CEO d’Ametller Origen; Helena Calvo, responsable de sensibilització de Too Good To Go; i Oriol Segarra, CEO de Bûmerang. Tancarà la sessió Jordi Torrades i Aladrén, director general de Comerç.