Empresa i Treball obre la primera convocatòria de Fons Next Generation per a impulsar la transformació digital del comerç

16-12-2022

  • Els ajuts es podran sol·licitar a partir de demà, 15 de desembre, i fins el 19 de gener de 2023
  • Aquesta primera partida, de prop de 7,5 MEUR, es complementarà amb 7,5 milions més durant el primer trimestre de l’any vinent

El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), ha obert la primera convocatòria de Fons Next Generation (NGEU) per a impulsar la digitalització i la sostenibilitat del sector comercial. En concret, es podran sol·licitar aquests ajuts a partir de les nou del matí de demà, 15 de desembre, i fins el 19 de gener de 2023 a les dues de la tarda. Aquesta primera convocatòria està dotada amb 7.430.059,44 euros, i es veurà completada amb una segona de prop de 7,5 milions més, que s’obrirà presumiblement durant el primer trimestre de l’any vinent.

La nova línia de subvencions finançada amb Fons NGEU està gestionada directament per la Generalitat de Catalunya, per mitjà del CCAM. Així, el total de gairebé 15 milions d’euros complementarà els ajuts ja previstos de manera ordinària pel propi Govern de la Generalitat en el Pla Anual del CCAM de 2022, que recentment s’han ampliat fins arribar als 11,7 milions d’euros.

Inversió mínima de 2.000 euros, màxim de 75.000 euros d’ajuts

L’ajut es concretarà en una aportació única per persona beneficiària de fins el 80% de les despeses subvencionables, amb un màxim de 75.000 euros i una inversió mínima de 2.000 euros. Els destinataris són persones autònomes, petites i mitjanes empreses comercials titulars d’un establiment de comerç al detall i les entitats associatives de comerç i associacions de mercats municipals sedentaris i no sedentaris. Totes les sol·licituds per accedir a aquesta convocatòria s'han de presentar segons el model normalitzat que està a disposició de les persones interessades a la seu corporativa del Canal Empresa, i als webs del CCAM i del Departament d'Empresa i Treball. Les sol·licituds es presentaran per mitjans telemàtics, acompanyades de la documentació que preveuen les bases de la convocatòria, si s’escau, a través del Canal Empresa.

En l’àmbit de les empreses de comerç, la persona beneficiaria ha de tenir com a mínim un establiment a peu de carrer a Catalunya, i els projectes a subvencionar s’han de dur a terme a través d’empreses especialitzades del sector que puguin acreditar la seva experiència. Pel que fa a les actuacions subvencionables, un dels avantatges d’aquesta convocatòria és que permet presentar projectes que s’hagin realitzat de manera efectiva entre l'1 de gener de 2022 i el 30 de setembre de 2023. Amb tot, són subvencionables les actuacions següents:

  • Projectes de noves tecnologies enfocats a la millora de diferents àrees de l’estratègia comercial en línia i de comunicació, del model de negoci i de l’experiència de compra. Aquests projectes, en concret, han d’incidir en objectius com: el coneixement i la fidelització de la clientela, el foment de l’omnicanalitat, la implementació de solucions de ciberseguerat, el desenvolupament d’apps mòbils, la contractació d’assessorament tecnològic... En aquest últim punt cal precisar que el CCAM ha impulsat un segell d’acreditació per a assessores i assessors tecnològics, i que aquests ajuts només es podran demanar mitjançant un assessor tecnològic acreditat. De fet, el programa preveu la contractació de serveis d'assessorament tecnològic efectuat per persones acreditades mitjançant aquest segell d'assessors i assessores tecnològiques del CCAM. Podeu trobar més informació sobre les persones assessores aquí.
  • Accions vinculades a la transformació del punt de venda, que incideixin en: la digitalització de la gestió del comerç; la transformació digital del comerç no sedentari; l’aplicació de noves tecnologies en el punt de venta, per millorar i actualitzar el procediment de pagament i evitar cues i aglomeracions; l’adquisició de mobiliari tecnològic i eines tecnològiques per a l’establiment físic (balances, ordinadors, tauletes,... sempre que siguin per a ús directe de l’establiment o de la seva clientela); l’adopció de solucions per a la interactivitat o la millora de l’eficiència logística (etiquetes NFC, codis QR, etiquetes RFID), o sistemes per comptar visitants o monitoritzar-los en les diferents àrees de la botiga.
  • Accions vinculades a la sostenibilitat i a l’economia circular, enfocades a: la disminució del consum d’envasos i embalatge; l’ús de noves tecnologies per a disminuir els costos i l’impacte mediambiental de la distribució comercial, sobretot en referencia al’últim quilòmetre, i la instal·lació de sistemes digitalitzats de punts de recollida, o guixetes, dins dels establiments físics en trama urbana consolidada.

Pel que fa a les entitats i associacions de comerç, seran subvencionables actuacions que incideixin en: la millora de l’atenció i relació i coneixement de les persones consumidores i la seva fidelització mitjançant l’ús de noves tecnologies i tècniques d’analítica avançada; l’impuls de canals digitals; l’impuls de publicitat i comunicació en mitjans o suports digitals; l’ús de mètriques i anàlisis del mercat; l’adopció de solucions de ciberseguretat a nivell associatiu; l’adquisició de mobiliari i eines tecnològiques, o la posada en marxa de programes de formació destinats a millorar l’ús i gestió d’eines tecnològiques en el comerç, màrqueting digital, tècniques de fidelització i explotació i anàlisi de dades vinculats amb la venta online.

Tornar a l'index de noticies