Fepime s'oposa al nou model de formació perquè perjudica el futur de les pimes

24-03-2015

La federació de petites i mitjanes empreses de Catalunya (Fepime) s'oposa al nou model de formació que ha aprovat el Govern espanyol perquè perjudica el futur de les pimes. Fepime, que ha participat en les reunions tècniques elaborant propostes que han estat presentades al Govern espanyol, afirma que aquest model no ha tingut en compte la realitat de les pimes i, per tant, de dur-se a terme, les pimes tindrien serioses dificultats per a l'accés a la formació contínua, amb la consegüent pèrdua de competitivitat i perill de supervivència.
 
Fepime defensa que són les organitzacions empresarials les que coneixen i estan a prop de les pimes i, per tant, coneixen les seves necessitats i dificultats, així com les seves característiques: mida, flexibilitat, immediatesa, entre d'altres. En aquest sentit, les entitats empresarials tant sectorials com territorials que componen Fepime, han realitzat propostes orientades a l'eficiència del sistema, aprofitant l'experiència de més de 30 anys. La finalitat del treball d'aquests anys ha estat donar un servei formatiu de qualitat, amb accés universal per a tots els treballadors i empreses en actiu, com a eina de millora de la competitivitat de les nostres empreses i de la millora de la formació dels treballadors, coses totes elles que s'han aconseguit.
 
Fepime reivindica el treball realitzat per les entitats empresarials que han aconseguit situar les pimes en un lloc predominant de la nostra economia i de la nostra internacionalització, en gran mesura gràcies a la formació.
 
També vol deixar constància que la formació que han realitzat ha estat supeditada a controls, inspeccions i auditories tant econòmiques com de qualitat, en totes les etapes que componen la formació contínua (detecció de necessitats, elaboració de continguts, selecció de centres, adequació de les instal·lacions, elaboració del material didàctic, test d'idoneïtat, impartició, controls de l'aprenentatge i de la millora de l'ocupació).
 
El model proposat pel Govern, que no ha tingut l'aprovació dels agents socials, persegueix decidir sobre uns fons que són finalistes, com així ho ha definit i declarat el Tribunal Constitucional en diferents sentències i no té en compte als representants legals de els treballadors i empreses, reconeguts per la Constitució i per l'Estatut dels Treballadors. Sense poder fer encara una valoració completa del text, Fepime considera que aquest model obeeix a un afany del Govern Central d'apropiar-se d'uns fons que pertanyen als treballadors i a les empreses.
 
La quantia dels fons aportats per treballadors i empreses per a la formació dels treballadors ocupats, en la seva major, part provenen de pimes.
 
Fepime proposa que el Govern deixi sense efecte el seu nou model i accepti que siguin els agents socials, en representació dels treballadors i empreses, dins el marc del diàleg social, amb àmplia experiència demostrada aquests anys, els que administrin, proposin i realitzin la formació contínua , amb tots els controls que siguin necessaris.
 
Així mateix, Fepime demana que els fons no utilitzats es tornin a empreses i treballadors o es mutualitzin perquè siguin destinats a la fi dels mateixos.
 
Finalment, Fepime vol deixar constància que el nou model proposat és un retrocés en la formació contínua i a més s'allunya de models europeus.

Tornar a l'index de noticies