La Generalitat capta 612 milions d'euros d'inversió estrangera el 2021, la xifra més alta de la sèrie històrica
30-04-2022
- Mitjançant l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball s’ha atret un 28% més d’inversió estrangera que l’any anterior
- En total s’han materialitzat 82 projectes d’inversió estrangera (+7%) que han suposat la creació de 3.211 llocs de treball (+37%) i el manteniment de 2.471 llocs addicionals (+116%)
- 2 de cada 3 euros d’inversió estrangera han anat destinats a projectes industrials, mentre que destaquen les inversions provinents dels Estats Units, Alemanya, Regne Unit, França, el Japó i la Xina
La Generalitat de Catalunya ha captat 612 milions d’euros d’inversió estrangera el 2021 mitjançant l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, xifra que suposa un 28% més que l’any anterior i la més alta de la sèrie històrica, que comença el 1985. Ho ha anunciat aquest divendres en roda de premsa el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell.
Es tracta del balanç de la unitat Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’ACCIÓ responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres de la Generalitat. En total, l’any 2021 s’han captat 82 projectes d’inversió estrangera (un 7% més en termes interanuals) que han suposat la creació de 3.211 llocs de treball (+37%) i el manteniment de 2.471 llocs addicionals (+116%).
Torrent ha destacat que la captació d’inversió estrangera liderada pel Govern “és clau pel futur del país i per la transformació del model productiu que volem liderar”. I ha remarcat que els resultats demostren que “Catalunya és un soci fiable, amb elements de valor afegit diferencials i un Govern que ha fet una aposta estratègica per captar inversions en l'àmbit industrial i tecnològic”. En aquest sentit, ha recalcat que “2 de cada 3 euros de la inversió captada ha estat destinada a projectes industrials” i que “2 de cada 3 llocs de treball creats a partir d’aquestes inversions són de caràcter tecnològic”.
El conseller d’Empresa i Treball també ha subratllat que aquests resultats s’han assolit “en un context molt complicat pels efectes de la pandèmia de la Covid-19, les disrupcions en les cadenes de subministrament i l’escalada en els preus de l’energia”. Un context, però, en què també s’ha obert la porta al “replantejament de la localització de moltes indústries, una realitat de la que Catalunya ha de ser partícip i que reforça la voluntat d’aquest Govern de reindustrialitzar el país”, ha conclòs.
Si s’analitza en períodes més amplis per evitar l’efecte volàtil de les inversions estrangeres, el volum d’inversió estrangera atret per ACCIÓ en els últims cinc anys (2017-2021) ha superat els 2.000 milions d’euros, un 31% més que el quinquenni anterior (2012-2016). En aquests darrers cinc anys s’han creat 27.444 llocs de treball gràcies a les inversions de multinacionals a Catalunya.
Radiografia de la inversió estrangera
L’any 2021 la indústria ha liderat el nombre de projectes d’inversió estrangera, una de les principals prioritats del Departament d’Empresa i Treball per reindustrialitzar Catalunya ja que les economies industrials són més innovadores, estan més obertes a l’exterior, són més productives i generen una ocupació més estable i de més qualitat. De fet, 2 de cada 3 euros (406 milions d’euros, el 66% del total) d’inversió estrangera captada per ACCIÓ el 2021 han anat destinats a la indústria. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, ha subratllat que “no és casual, és resultat d’una focalització estratègica per captar projectes industrials” i que és “una tendència que es confirma: en els últims cinc anys s’ha multiplicat per quatre el volum d’inversió estrangera destinada a la indústria” gestionada per ACCIÓ.
Dels 82 projectes d’inversió estrangera que s’han materialitzat a Catalunya el 2021 un 37% són tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. Un fet que Castellanos ha valorat de manera molt positiva “ja que suposa ampliar la base de 8.900 empreses estrangeres presents al nostre país”. D’altra banda, el 44% són empreses que ja estaven establertes al país i que han ampliat o han fet noves inversions.
Des d’un punt de vista sectorial, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que “hi ha un equilibri entre nous sectors d’activitat en l’àmbit de les indústries digitals i de sectors de perfil més tradicional”. Així, destaquen en primer lloc els projectes d’inversió destinats al sector de les TIC-transformació digital (amb el 20% del total), seguits de l’automoció i moto (20%) i la química (13%). El dinamisme del sector digital i tecnològic també es posa de manifest amb la creació de llocs de treball, ja que és responsable del 67% de la nova ocupació creada en total el 2021 gràcies a la inversió estrangera. D’altra banda, pel que fa als principals països inversors, encapçalen la llista els Estats Units (16%), Alemanya (16%), Regne Unit (12%), França (11%), Japó (9%) i la Xina (6%).
Suport públic a la inversió productiva
Des d’ACCIÓ s’assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Es treballa des de la promoció de Catalunya a l’exterior, la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions a Catalunya, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat.
Aquesta estratègia ha estat reconeguda recentment pel grup Financial Times com la millor d’Europa entre les regions considerades ‘grans’. Està enfocada a captar inversions amb alt impacte, que generin llocs de treball de qualitat i complementin gaps en cadenes de valor sectorials.
Per cada euro públic de pressupost destinat a aquesta àrea el 2021 s’han atret 221 euros d’inversió privada per part de companyies internacionals. En total, el 31% dels projectes que s’han materialitzat a Catalunya el 2021 van entrar a través de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món. Aquest fet “posa en valor la qualitat i el sentit que té disposar de presència exterior i professionals qualificats que entenen la cultura empresarial local”, ha apuntat Castellanos.
Pel que fa a les previsions de futur, actualment ACCIÓ està treballant amb una cartera de 600 possibles projectes d’inversió, la xifra més alta de la sèrie històrica. De fet, el 75% de les empreses que han invertit a Catalunya el 2021 amb l’assessorament d’ACCIÓ asseguren que preveuen tornar a invertir-hi en el futur.