Les empreses catalanes tenen 8.382 filials a l'estranger, un 3% més que abans de la pandèmia
25-11-2022
- Ho ha donat a conèixer el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc d’una reunió de treball amb els principals agents de la internacionalització a Catalunya
- Segons un estudi d’ACCIÓ, les més de 8.300 filials catalanes al món estan ubicades principalment a Portugal, els Estats Units, Mèxic, el Brasil i França
Les empreses de Catalunya tenen actualment 8.382 filials a l’estranger, un 3,1% més que el 2019. És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ-l’agència per a la competitivitat de l’empresa- fet públic aquest dijous pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió.
Aquestes dades s’han donat a conèixer en el marc d’una trobada a la seu d’ACCIÓ entre el conseller Torrent i els principals agents de la internacionalització a Catalunya (el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC, AMEC, Secartys, la Unió Patronal Metal·lúrgica i CaixaBank).
Durant la reunió, el titular d’Empresa i Treball ha subratllat que “les empreses catalanes no s’han replegat: com hem vist amb la pandèmia i ara amb les tensions internacionals, és clau que continuïn connectades al món per reaccionar ràpid, resoldre problemes logístics amb celeritat, adaptar-se als canvis constants de cada mercat des del mateix país i ser a prop dels clients arreu del món”. Pel conseller, “això posa de manifest la robustesa del sector exterior català, que durant la pandèmia s’ha adaptat a la nova manera de fer negocis al món i ha seguit apostant per ser a prop dels seus clients i proveïdors estrangers mitjançant les filials”.
Radiografia d’empreses de Catalunya amb filials a l’estranger
Segons l’estudi fet públic aquest dijous, Catalunya compta amb 3.165 empreses que tenen filials a l’estranger, i que estan localitzades principalment a Europa i Amèrica. Destaquen les ubicades a Portugal (9,3%), els Estats Units (8,7%), Mèxic (6,1%), el Brasil (6,1%) i França (6%). Des del punt de vista de la cadena de valor, es tracta sobretot d’empreses de serveis (30,3% del total), manufactures (19,5%) i comercials (18,1%). Per facturació, destaquen les matrius manufactureres amb el 34,1%.
Per volum de facturació, destaquen les empreses dels sectors de l’alimentació (11,8% del total), les infraestructures i la construcció (10,6%), de finances i assegurances (10,4%) i indústria farmacèutica (8,9%). L’estudi també apunta que el 83,4% de les empreses catalanes amb filials són pimes. A més, el 13,1% d’aquestes matrius són de sectors tecnològics.
Oportunitats de negoci internacionals
Recentment, ACCIÓ ha fet públic un estudi que identifica oportunitats de negoci internacionals per a l’empresa catalana i destaca els països amb major creixement i rellevància econòmica en 34 àmbits sectorials. Enguany s’han identificat un total de 463 oportunitats comercials concretes en 108 països, principalment situats als continents asiàtic i l’europeu, que en concentren 131 cadascun. Els segueixen l’Àfrica, amb 81 oportunitats, l’Amèrica del Nord i Central amb 56; l’Amèrica del Sud amb 51 i Oceania, amb 13.
Per sectors, el document apunta que els que presenten més possibilitats per al teixit empresarial català són la maquinària i béns d’equip (amb 53 oportunitats), l’alimentació (amb 50), la salut i serveis sanitaris (38), i les TIC i la digitalització de la indústria (amb 35).
D’altra banda, per tal de facilitar-hi l’accés a l’empresa catalana, ACCIÓ també disposa del Recomanador d’oportunitats de negoci internacionals, una eina interactiva que amb només tres clics presenta les millors opcions d’aquestes oportunitats de negoci per a cada pime.