Salut actualitza el protocol d'atenció sanitària a la fase actual de transmissió comunitària amb el Pla Delta
09-07-2021
- El pla estableix mesures per afrontar l’expansió del virus a Catalunya i reduir el tensionament del sistema sanitari, especialment de l’atenció primària
- Els contactes estrets asimptomàtics d’un cas positiu no es testaran de forma sistemàtica, hauran de fer el preceptiu aïllament 10 dies i rebran un SMS amb un enllaç a web contactecovid.cat per tramitar la baixa laboral, si s’escau
- Salut reitera la importància del compliment de les actuals mesures de control epidemiològic, especialment en l’ús de les mascaretes i en trobades fora del grup bombolla
El Departament de Salut ha presentat aquest migdia l’anomenat Pla Delta, una ampliació de les mesures operatives per a tractar d’afrontar l’expansió que està experimentant el virus de la COVID-19 a Catalunya des de fa dies.
Aquest conjunt de mesures segueixen l’estela de les impulsades per a la limitació de la interacció social anunciades fa uns dies, i actualitza noves accions de tipus epidemiològic i assistencial, com ara un canvi en l’estratègia de contactes estrets. En aquest sentit, a partir d’ara s’insta a aquests contactes a que, si són asimptomàtics, romanguin en el preceptiu aïllament sense necessitat que se’ls practiqui cap prova diagnòstica. “En la situació actual, calen mesures per tal que els centres sanitaris es dediquin a les tasques que són més realment importants: atendre qui tingui símptomes, sobretot si són greus”, ha resumit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha subratllat la importància cabdal que els casos positius i els contactes estrets “respectin estrictament la quarantena de 10 dies i es quedin a casa per reduir la transmissió del virus”.
De fet, tan Cabezas com la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, han coincidit en assenyalar que, davant la simptomatologia generalment lleu que genera aquesta malaltia, romandre a la llar i optar per les vies telemàtiques de contacte amb el centre de salut esdevenen ara necessàries per destensionar el sistema de salut. “Si s’és contacte estret cal quedar-se a casa i fer bé l’aïllament. I no patir, perquè qui es trobi malament podrà ser atès; ara la primària frega el col·lapse i hi veiem cues que cal gestionar bé, per veure qui necessita realment assistència presencial”, ha dit Craywinckel abans de recordar que a banda de protegir la ciutadania, el sistema i la població més fràgil, també cal protegir els professionals de la salut.
La directora del CatSalut ha avançat també més mesures d’aquest pla Delta, com ara el fet que, encara que ara es rebaixi l’estratègia de testatge, es treballi per posar a disposició de les farmàcies entre 1,5 i 2 milions de test d’antígen; en tot cas, no seria com a test d’autodiagnòstic de venda generalitzada cap a la població, sinó amb una fórmula que permeti reportar els resultats de les proves al sistema de salut.
El Pla Delta, però, també es vertebra amb altres mesures, a banda d’aquelles de caràcter clínic i assistencial i d’aquelles orientades a reduir el flux d’usuaris. Per exemple, potenciant la capacitat resolutiva encara eines no presencials de gestió epidemiològica, com contactecovid.cat, l’eina digital per a la identificació i seguiment de contactes estrets. Els contactes estrets asimptomàtics d’un cas positiu hauran de fer el preceptiu aïllament 10 dies i rebran un SMS amb un enllaç a web contactecovid.cat on podran tramitar la baixa laboral si s’escau. D’aquesta manera, els serveis de vigilància epidemiològica redirigiran el traçat de control de brots als entorns més vulnerables i/o a col·lectius i zones específiques segons la situació epidemiològica.
Aquest pla també dona continuïtat en l’estratègia de vacunació quantitativa i qualitativa a partir de l’atenció primària, els centres de vacunació o mitjançant accions focals com les maratons de vacunació o els punts mòbils.
Pel que fa a l’atenció hospitalària ja s’estan revisant els criteris de visites d’acompanyants i els centres els estan adaptant a l’actual context.
El Pla també recull diverses mesures en fase de mitigació en residències. Els visitants no vacunats s'hauran de fer un test per accedir als centres, els familiars amb pauta completa podran entrar als centres sense prova i es faran cribratges al personal no immunitzat.
Totes aquestes mesures s’articulen per afrontar l’impacte d’una situació epidemiològica marcada per una pujada importantíssima de casos en les darreres setmanes, en poc temps. Per a Carmen Cabezas, “som davant la mateixa malaltia però amb un perfil diferent” perquè afecta persones més joves i perquè afecta de forma menys greu. L’augment de casos –uns 30.000 en els darrers dies- és ja sensible en majors de 50 anys, però molt més elevat en menors de 50: en concret, es concentra en joves d’entre 20 i 29.
Finalment tant la secretària Carmen Cabezas com la directora Gemma Craywinckel han insistit en la importància del compliment de les actuals mesures de control epidemiològic, especialment en l’ús de les mascaretes i en les trobades socials fora del grup bombolla.